Europass: Αναζητώντας εργασία στην Ευρώπη μετά την πανδημία

Καλώς ήλθατε στο Real Economy. Σ’ αυτή την εκπομπή θα δούμε τι κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στην μετά Covid-19 εποχή. Υπάρχει ο φόβος ότι του χρόνου η ανεργία θα διπλασιαστεί στην Ε.Ε., ξεπερνώντας το 11%. Ειδικά οι νέοι και οι εποχικοί εργάτες είναι στη γραμμή του πυρός. Θα μιλήσουμε με κάποιους από αυτούς στη συνέχεια της εκπομπής. Θα μιλήσουμε επίσης με τον Νίκολας Σμιτ, Επίτροπο Απασχόλησης για να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων.

Πρώτα πάμε να δούμε την πρωτοβουλία που στοχεύει να βοηθήσει όσους αναζητούν εργασία στην ευρωζώνη. Ονομάζεται Europass. Πάμε να δούμε τι είναι.

Europass

Το Europass συνδέει όσους Ευρωπαίους αναζητούν εργασία με εργοδότες σε όλη την Ε.Ε. Η νέα, βελτιωμένη εκδοχή του τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Το νέο Europass στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Europass CV και των άλλων δεξιοτήτων και εργαλείων στην ψηφιακή εποχή.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ατομικό προφίλ στην διαδικτυακή πλατφόρμα για να περιγράψουν τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εργασιακή τους εμπειρία. Αυτοί που αναζητούν εργασία θα μπορούν να αποθηκεύουν σχετικά έγγραφα στη δική τους ατομική διαδικτυακή βιβλιοθήκη και να κρατούν αρχείο των αιτήσεων επιμόρφωσης και εργασίας.

Μπορούν να μοιραστούν ένα σύνδεσμο με το ηλεκτρονικό τους προφίλ με εργοδότες, άτομα που κάνουν προσλήψεις και υπηρεσίες απασχόλησης για να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές για την καριέρα τους. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για κατάρτιση και εργασία σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι χρήστες του Europass βρίσκονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει προειδοποιήσει για τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας στην αποκαλούμενη γενιά του lockdown. Συναντήσαμε μερικούς νέους για να δούμε αν επωφελούνται από κάποιο μέτρο που έχει ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τους ρωτήσαμε αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο.

Για να προσαρμοστεί στον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην αγορά και εύρεση εργασίας, η Ε.Ε. μόλις έθεσε σε εφαρμογή μια νέα εκδοχή του Europass, ενός εργαλείου που επιτρέπει στους Ευρωπαίους να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους για να βρουν δουλειά ή να καταρτιστούν σε όλη την Ευρώπη.

Συναντούμε μαθητευόμενους και νέους απόφοιτους στην ανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Γερμανία για τους δούμε πώς μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτός ο συνεταιρισμός προσφέρει κατάρτιση σε πράσινους χώρους. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τα εργαλεία Europass για την παρακολούθηση της απόκτησης δεξιοτήτων και για τη δημιουργία λεπτομερών βιογραφικών σημειωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη.

Ο Σαμί Ρου εκπαιδεύεται ως αρχιτέκτονας τοπίου. Αισθάνεται σιγουριά με το συγκεκριμένο σύστημα: «Το Europass CV μπορεί να με βοηθήσει να βρω δουλειά πιο εύκολα, ειδικά στην Γερμανία, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εκεί. Στο βιογραφικό μου, ο εργοδότης θα μπορεί να δει αμέσως τις δεξιότητες που έχουν επικυρωθεί εδώ από την εταιρία».

Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες απασχόλησης, η κινητικότητα επιτρέπει σε όσους αναζητούν εργασία να βρίσκουν περισσότερες προσφορές. Λόγω της καραντίνας, ο Ιγκό Μπρεγκέρας, ένας φοιτητής που σπουδάζει χημικός μηχανικός, δεν μπορεί να κάνει την πρακτική του στην Γερμανία. Στράφηκε στην περιοχή του, όπου ασχολήθηκε με την μόνιμη καλλιέργεια. Αυτή η εμπειρία του έμαθε να δίνει την πρέπουσα σημασία στις συμπληρωματικές δεξιότητες που μπορούν να τον βοηθήσουν να ξεχωρίσει:

«Εδώ μπορώ να αναπτύξω εγκάρσιες δεξιότητες, που πάντα τις εκτιμούν στην αναζήτηση εργασίας, όπως είναι η ομαδική δουλειά και η επίλυση προβλημάτων. Η κινητικότητα είναι πολύ σημαντική και είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε στα βιογραφικά μας σημειώματα, γιατί είναι κάτι που κάνει επίσης τη διαφορά. Όλοι οι μηχανικοί μιλούν αγγλικά, οπότε πρέπει να ξέρεις και κάποια άλλη γλώσσα, αλλιώς είναι δύσκολο να βρεις δουλειά».

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στους 6 νέους Ευρωπαίους έχει χάσει τη δουλειά του από την αρχή της πανδημίας. Και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας επηρεάζονται άμεσα από το πάγωμα των προσλήψεων. Στο Μετς, συναντάμε μια νεαρή Γερμανίδα που ήθελε να δουλέψει στο εξωτερικό. Η Φραντσίσκα Μπούλε μόλις βρήκε μια δουλειά στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στη Γαλλία: «Στην περίοδο του κορονοϊού, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις κάποια θέση εργασίας. Ήμουν πολύ τυχερή που βρήκα. Τα κατάφερα διότι μου είπαν ότι το βιογραφικό μου ήταν καλογραμμένο, το εκτίμησαν και μου είπαν ότι αναδεικνύονται πολύ καλύτερα τα προσόντα μου».

Εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι χρήστες του Europass θα μπορούν να ψάχνουν αμέσως για κάποια κατάρτιση ή για κάποια θέση εργασίας στη νέα πλατφόρμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν υπάρξουν καλές προσφορές.