Εργασία στο σπίτι: 6 πρακτικοί τρόποι να γίνει πιο εύκολη και παραγωγική

Οι μέρες που διανύουμε τους τελευταίους 2 μήνες είναι αναμφίβολα από τις πιο δύσκολες που καλούμαστε να βιώσουμε στη ζωή μας.  Όλος ο πλανήτης έχει μπει στη διαδικασία περιορισμού της εξάπλωσης του ιού Covid – 19 και ο κόσμος έχει περιορίσει τις δραστηριότητες του, τις μετακινήσεις του και έχει αλλάξει την καθημερινότητα του. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε όλοι στο σπίτι μας και πολλοί από εμάς πλέον εργαζόμαστε από το σπίτι. Η εργασία από το σπίτι έχει πρακτικές δυσκολίες και ακόμα περισσότερο όταν στο σπίτι υπάρχουν και μικρά παιδιά.
Η ξαφνική αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, η ύπαρξη του Covid – 19, η οικονομική ανασφάλεια, η διαρκής παρουσία των παιδιών μέσα στο σπίτι, είναι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και μειώνουν την παραγωγικότητά μας. Με τους πιο κάτω τρόπους μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

1. Καθορίστε και εφαρμόστε πιστά ένα καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι.

Όλοι μας, και πολύ περισσότερο τα παιδιά, χρειαζόμαστε μία ρουτίνα ώστε να νιώθουμε ασφάλεια. Καθορίστε το πρόγραμμα της οικογένειας και τηρείστε το καθημερινά. Αν εργάζεστε από το σπίτι, συνδυάστε το πρόγραμμα της εργασίας σας με αυτό των δραστηριοτήτων των παιδιών, π.χ. εργαστείτε όσο τα παιδιά κάνουν τα διαδικτυακά τους μαθήματα και την κατ’ οίκον εργασία τους. Αν υπάρχει και 2ος ενήλικας στο σπίτι μπορείτε να διαχειριστείτε τα παιδιά εναλλάξ.

2. Ξυπνήστε νωρίς και φροντίστε την εμφάνισή σας.

Η καθημερινή παραμονή στο σπίτι, μας βάζει σε μία κατάσταση χαλάρωσης. Όμως όταν αυτή η χαλάρωση παραμένει πολλές μέρες, ρίχνει τα επίπεδα της ενεργητικότητας μας. Πρέπει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί, να ντύνεστε και να φροντίζετε την εμφάνιση σας. Έτσι μπαίνετε σε μία κατάσταση εγρήγορσης.

3. Καταπολεμήστε το άγχος που δημιουργεί η επικαιρότητα αναφορικά με την πανδημία.

Η καθημερινή ενημέρωση και οι αδιάκοπες συζητήσεις για την πανδημία σίγουρα δημιουργούν ένα υποσυνείδητο άγχος το οποίο επηρεάζει τη διάθεση μας και μειώνει την παραγωγικότητα μας. Καλό είναι να μην διαβάζετε κάθε άρθρο που θα βρεθεί μπροστά σας. Επιλέξτε τις πηγές τις οποίες εμπιστεύεστε και να ενημερώνεστε μόνο από αυτές σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, π.χ. το πρωί πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε και το βράδυ, ώστε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις της ημέρας.

4. Αντιμετωπίστε την απόσπαση προσοχής από τη δραστηριότητα των άλλων ατόμων μέσα στο σπίτι.

Καθορίστε ένα χώρο στο σπίτι σας ως τον χώρο της εργασίας σας. Εκεί θα υπάρχουν όλα όσα χρειάζεστε από εξοπλισμό και η απαραίτητη ησυχία ώστε να μπορείτε να δουλεύετε αναπόσπαστοι από ό,τι συμβαίνει μέσα στο υπόλοιπο σπίτι. Ζητήστε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σεβαστούν τον χώρο εργασίας σας και να μην εισβάλουν σε αυτόν χωρίς σοβαρό λόγο.

5. Αυξήστε την παραγωγικότητα σας οργανώνοντας τον χρόνο σας.

Δουλεύοντας στο σπίτι, μας δίνεται η εντύπωση ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας. Έτσι μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να αναβάλουμε ή να καθυστερούμε εργασίες. Πρέπει να καθορίσετε τον χρόνο μέσα στον οποίο θα εργάζεστε, π.χ. από τις 8 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. και τηρείστε τον.  Διαχειριστείτε το χρόνο που έχετε καθορίσει για την εργασία σας αποδοτικά ώστε να είστε παραγωγικοί, με την μέθοδο Pomodoro. Βάσει αυτής της μεθόδου, χωρίζουμε το χρόνο μας σε κομμάτια των 25 λεπτών με μικρά διαλείμματα των 5 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε πως έχουμε συγκεκριμένη διάρκεια χρόνου να διεκπεραιώσουμε μία εργασία και εργαζόμαστε πιο συγκεντρωμένα και εντατικά. Τα 5λεπτα διαλείμματα μας ανανεώνουν.

6. Διώξτε στενάχωρες σκέψεις επικεντρώνοντας την σκέψη σας στα θετικά της υπόθεσης.

Οι στενάχωρες σκέψεις και πιθανόν και αισθήματα θλίψης είναι φυσικό να υπάρχουν εν μέσω μίας τόσο μεγάλης κρίσης της ανθρωπότητας. Όμως «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μέσα από κάθε αρνητική κατάσταση υπάρχουν πάντα και τα θετικά στοιχεία. Καθημερινά βιώνουμε πράξεις ανθρωπιάς. Βλέπουμε την ανθρωπότητα να ενώνεται και να παλεύει ένα κοινό εχθρό. Βλέπουμε τις κοινωνίες να γίνονται μία γροθιά και να ενώνουν δυνάμεις μαζί με τις κυβερνήσεις για να κατανικήσουν την πανδημία.  Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο πολύτιμος χρόνος που έχουμε να περάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, την οικογένεια μας, να μοιραστούμε στιγμές που δεν είχαμε πριν, όπως το κοινό οικογενειακό μεσημεριανό γεύμα ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Οι πιο χαλαροί ρυθμοί που μας επιτρέπουν να απολαύσουμε πιο ήρεμοι απλές καθημερινές στιγμές.

Και αυτή όπως και κάθε κρίση θα περάσει και η ανθρωπότητα θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Στην CareerFinders ευχόμαστε να περάσει με όσο λιγότερα θύματα του ιού Covid-19 γίνεται. Στηρίζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία στην Κύπρο, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ακούραστα για τη δική μας καλή υγεία.

Στηρίζουμε την παραμονή στο σπίτι για όση διάρκεια κριθεί απαραίτητο και έχουμε υιοθετήσει την προσέγγιση της κατ΄ οίκον εργασίας για την προστασία των εργαζομένων μας αλλά και του γενικού συνόλου.

Ιστοσελίδα: www.careerfinders.com.cy