Τεχνητή νοημοσύνη στο λογιστικό επάγγελμα

Πόσο αντίκτυπο θα έχει άραγε η τεχνητή νοημοσύνη (Τεχνητή Νοημοσύνη) στο λογιστικό επάγγελμα και τις υπηρεσίες ελέγχου; Μπορεί στο μέλλον η τεχνολογία blockchain και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσει τον λογιστή και να εξαλείψει την ανάγκη για έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων;

Αναμφισβήτητα, η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά το λογιστικό επάγγελμα και την καθημερινότητα του λογιστή. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνολογία blockchain, η αυτοματοποίηση ρομποτικής διεργασίας, τα Big Data Analytics, το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που θα διεξαχθεί πλέον ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτή είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν αρκετούς τους εμπειρογνώμονες και τα επαγγελματικά σώματα τα τελευταία χρόνια, εφόσον μεταξύ άλλων πρέπει να εξετάσουν την επίδραση της τεχνολογίας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και να καθορίσουν τις δεξιότητες που θα πρέπει να κατέχει ο μελλοντικός επαγγελματίας. Η αλήθεια είναι ότι το λογισμικό επάγγελμα έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία σε ό, τι αφορά την υιοθέτηση τεχνολογίας αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη μετάβαση σε ολοκληρωμένα συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η παλαιότητα των υφιστάμενων συστημάτων πληροφορικής και η συμβατικότητα των δεδομένων.
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες όμως που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η εκπαίδευση και η κατάκτηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η σημαντικότητα του ανθρώπινου παράγοντα δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Συνεπώς, το θέμα της συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι και η εκπαίδευση των λογιστών και συγκεκριμένα τα νέα είδη μη τεχνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσουν τους σύγχρονους λογιστές, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στον τεχνολογικό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευσή τους πρέπει να είναι συνεχής και να επαναπροσδιοριστεί, με ισχυρή εστίαση στον τομέα της πληροφορικής τεχνολογίας.

Επομένως, είτε πρόκειται για blockchain, ρομποτική ή ευφυή συστήματα, ο μελλοντικός επαγγελματίας επιβάλλεται να ξεκινήσει να δημιουργήσει ένα σχέδιο μάθησης πέρα ​​από το τυπικό CPE. Πρέπει να επιλέξετε ποια νέα σύνολα δεξιοτήτων χρειάζεται να αποκτήσετε για να βεβαιωθείτε ότι κατέχει ένα ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη μελλοντική του θέση στο ελεγκτικό επάγγελμα. Ο ιδανικός επαγγελματίας περιγράφεται ως άτομο σφαιρικής μόρφωσης και κατάστασης, που έχει αποκτήσει έναν συνδυασμό μη τεχνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και δεξιοτήτων ηγεσίας.

Έχοντας αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης όπως η βελτιωμένη παραγωγικότητα και καινοτομία, οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις κινδύνου, ο υψηλότερος βαθμός ακρίβειας και η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αρκετοί ελεγκτικοί οίκοι αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτή, στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και ανάγκες των πελατών τους. Οι ελεγκτικοί οίκοι αναμένεται ότι θα χρειαστούν περισσότεροι εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και εμπειρογνώμονες συστημάτων πληροφορικής, δεδομένου ότι η αυτοματοποίηση θα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελεγκτικού έργου.

Η KPMG ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις στην τεχνολογία, στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καινοτομία. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πρόκειται να δαπανήσει 5 US $ δισ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να ενισχύσω την ηγετική της θέση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επαγγελματικών υπηρεσιών. Η KPMG έγινε η πρώτη από τις μεγάλες επαγγελματικές υπηρεσίες που πραγματοποίησε μετάβαση σε έλεγχο βάσει cloud πλατφόρμας. Το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πλατφόρμα διαθέτει προηγμένες δυνατότητες βαθιάς ανάλυσης και προγνωστικών αναλύσεων μέσα σε μία και μοναδική βάση cloud και υιοθετεί τις τελευταίες τεχνολογίες γνωστικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αναπαραγάγει την ανθρώπινη νοημοσύνη και τις ανθρώπινες συμβουλές. Η τεχνολογία, όμως, δημιουργεί μια ευκαιρία για τους ελεγκτές να εφαρμόσουν μια νέα γενική εργαλεία για να βελτιώσουν ριζικά την ποιότητα του ελέγχου και το συνάμα την παροχή βελτιωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στην ουσία δίνονται στους ελεγκτές τα εφόδια για να επαναλάβουν το επάγγελμα και να οικοδομήσουν ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κοινό. Το κλειδί για την αξιολόγηση αυτής της ευκαιρίας είναι μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης και ικανότητας προσαρμογής.

* Κύριος, KPMG Limited, 24 200 000, [email protected]

Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπλήσσονται κατ 'ανάγκη των απόψεων και γνώσεων της KPMG International ή Οίκων μελών της KPMG. Η επωνυμία της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, ελβετικού οργανισμού.

Βρείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας για Λογιστές