Όταν η ψυχική μας υγεία απειλείται από τοξικούς εργοδότες

Οι τοξικοί εργοδότες προκαλούν άσχημο περιβάλλον εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά την ευημερία και την απόδοση των υπαλλήλων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα μέτρα για την πρόληψη και την μετάβασή τους.

Τύποι τοξικών εργοδοτών :

Οι κακοί εργοδότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους σκοτεινούς, που έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, και τους δυσλειτουργικούς, που είναι απλώς ανίκανοι στη δουλειά τους. Και οι δύο τύποι μπορούν να δημιουργήσουν τοξικό περιβάλλον εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά τους υπαλλήλους.

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον :

Η άσχημη συμπεριφορά ενός εργοδότη δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εκφοβισμού στον χώρο εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά τους εργαζομένους. Η τοξική συμπεριφορά μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερη κατάθλιψη και μειωμένη ικανοποίηση από την εργασία. Επιπλέον, η εργασία υπό τοξικό αφεντικό μπορεί να προκαλέσει σε υπέρταση, στρες, προβλήματα ύπνου, άγχος και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας «κακός» εργοδότης επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων.
Αν ο εργοδότης σας είναι τύραννος, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να αφήσετε αυτή τη δουλειά. Αλλά αν αυτή η στιγμή η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή, δείτε κάποιους παρακάτω τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον τοξικό σας εργοδότη.

Αποτελεσματικές τακτικές για να αντιμετωπίσετε έναν τοξικό εργοδότη :

  1. Εργάζεστε για ένα αφεντικό που σας εκφοβίζει; Ο πιο εύκολος τρόπος για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση είναι να δείτε πως νιώθετε. Αν νιώθετε τρόμο, αναστάτωση και φόβο επειδή σας υποτιμούν, σας εξευτελίζουν, σας αγνοούν και σας μειώνουν, τότε είστε σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον.
  2. Απλά να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη δουλειά τους είναι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον εργοδότη τους. Ένας τοξικός εργοδότης υπάρχει σχεδόν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχει βιώσει εκφοβισμό στη δουλειά του εμφανίζει προβλήματα υγείας όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η κλινική κατάθλιψη.
  3. Οι τοξικοί εργοδότες μπορούν να σας χειραγωγήσουν εύκολα. Καλό θα ήταν να κρατάτε σημειώσεις κάθε φορά, με τις λεπτομέρειες από τις συζητήσεις σας. Αυτό βοηθά να είστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας. Θα έχετε στοιχεία για όσα είπατε και σας ζητήθηκαν, όταν ο εργοδότης σας προσπαθεί να σας τρελάνει με όλα όσα ζητάει. Κρατώντας ημερολόγιο μένετε στα γεγονότα και αποφεύγετε τα συναισθηματικά δράματα.
  4. Αυτές οι σημειώσεις που κρατούν σε εγρήγορση το αφεντικό σας καθώς το φόβο μήπως αναφέρεται στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Οι σημειώσεις σας βοηθούν να είστε οργανωμένοι και να μιλάτε στο διευθυντή σας με τους δικούς σας όρους.

Η αντιμετώπιση ενός τοξικού εργοδότη μπορεί να απαιτήσει δύναμη και αποφασιστικότητα. Εάν η παραίτηση δεν είναι αυτή τη στιγμή, μπορείτε να εξετάσετε τις πρόσθετες τακτικές:

  1. Δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου:Επικοινωνήστε με φίλους η συνεργάτες και ζητήστε τους συμβουλές .
  2. Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας: Θυμηθείτε τις δυνατότητές σας και την αξία σας.
  3. Αναζήτηση νέας θέσης εργασίας : Κάντε ερευνά και για τις θέσεις εργασίας και στείλετε βιογραφικά.
  4. Καταγραφή περιστατικών: Κρατήστε ένα ημερολόγιο με περιγραφές των τοξικών συμπεριφορών που αντιμετωπίζετε. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο ως απόδειξη σε περίπτωση που μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από τη διοίκηση ή το νομικό σύστημα.