Ανεβαίνει ξανά η μακροχρόνια ανεργία

Αυξητική τάση καταγράφει η μακροχρόνια ανεργία στον τόπο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που άρχισε να δείχνει για τα καλά τα δόντια της και στην αγορά εργασίας. Πέραν της ύφεσης, πάντως, που προκάλεσαν πέρσι η πανδημία και τα μέτρα αναχαίτισής της, η αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυτόματη ανανέωση της εγγραφής των ανέργων στις λίστες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ), του Τμήματος Εργασίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που και η ΔΥΑ λαμβάνει για αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από τον Μάρτιο πέρσι γίνονται αυτόματα ανανεώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων. Ως αποτέλεσμα, ένας στους έξι ανέργους τον Οκτώβριο πέρσι ήταν εγγεγραμμένος στα γραφεία της ΔΥΑ πέραν των έξι μηνών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Εργασίας, που αφορά τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στα γραφεία της ΔΥΑ για περισσότερο από 6 μήνες έφτασε τα 19.667 άτομα τον Οκτώβριο πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 13.167 άτομα ή 202,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 62% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Οκτώβριο και ο αριθμός των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στα γραφεία της ΔΥΑ για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού έφτασε στα 8.550 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 4.729 άτομα ή 123,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με το Τμήμα Εργασίας, οι επαγγελματικές κατηγορίες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μακροχρόνια ανέργων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (2.182 άτομα), οι ανειδίκευτοι εργάτες (1.929 άτομα), οι υπάλληλοι γραφείου (1.509 άτομα) και οι νεοεισερχόμενοι (729 άτομα). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για στήριξη της απασχόλησης που εφαρμόζονται, όσοι άνεργοι εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα – το οποίο διαρκεί γύρω στους έξι μήνες– συνεχίζουν να στηρίζονται από το κράτος μέσω του ειδικού σχεδίου στήριξης ανέργων του Υπ. Εργασίας. Μάλιστα, το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τον Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η υπ. Εργασίας, θα καλύπτει και όσους λάμβαναν ανεργιακό επίδομα και εξάντλησαν το δικαίωμα για πληρωμή εντός της περιόδου από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.