5 Επαγγέλματα του Μέλλοντος που Θα Γίνουν Περιζήτητα

Ακούμε συχνά πως ένας άνθρωπος χρειάζεται πλέον να αλλάζει επάγγελμα κάθε 5 με 7 χρόνια, κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό είναι σίγουρα μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν μερικά χρόνια ή δεκαετίες, όπου έκανε κανείς το ίδιο επάγγελμα για σχεδόν όλη του τη ζωή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πιο απλή εξήγηση είναι πως η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, άρα πολλά επαγγέλματα είτε παύουν να είναι πια “χρήσιμα” στην αγορά, είτε αναπτύσσονται και αυτά με αποτέλεσμα όσοι τα κάνουν να καλούνται να εξελίσσουν τις γνώσεις τους με παρόμοιο ρυθμό.

Ως εκ τούτου, αναφύονται συνεχώς επαγγέλματα του μέλλοντος που καλύπτουν νέες ανάγκες που δημιουργούνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και είναι καλό να γνωρίζεις ποια είναι αυτά, ώστε να βαδίζεις με τις τάσεις της εποχής.

Επάγγελμα #1: Data Scientist

Το πρώτο επάγγελμα που αναμένεται να δει αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο μέλλον είναι αυτό του Data Scientist. Φυσικά πρόκειται για ένα επάγγελμα που ήδη έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση όμως για αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο όγκος των δεδομένων που παράγονται και καλούνται να επεξεργαστούν γίνεται με τον καιρό μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος. Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα, μεταξύ του 2020 και του 2025 ο όγκος των δεδομένων αναμένεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 23%, φτάνοντας τα 175ZB (ZB = Zettabyte) στο τέλος της πενταετίας αυτής. Επιπλέον, το μέγεθος της αγοράς των μεγάλων δεδομένων (Big Data) αναμένεται να αυξηθεί στα $103 δισεκατομμύρια το 2027! Έτσι, πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες που θα είναι σε θέση να τα διαχειριστούν αυτά και να βοηθήσουν εταιρείες να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Εδώ μπαίνει ο Data Scientist ο οποίος καλείται να επεξεργαστεί τον μεγάλο αυτό αριθμό δεδομένων και να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Επάγγελμα #2: Financial Manager

Το δεύτερο από τα επαγγέλματα του μέλλοντος στη λίστα μας είναι αυτό του Financial Manager. Όπως καταλαβαίνεις και απ΄τον τίτλο, η δουλειά αυτή σχετίζεται με την διαχείριση και οργάνωση των οικονομικών ενός οργανισμού. Συγκεκριμένα, μερικές από τις αρμοδιότητες ενός Financial Manager μπορεί να είναι:

  • Εντοπισμός οικονομικών αδυναμιών και κινδύνων
  • Αποφυγή των κινδύνων αυτών
  • Σύνταξη οικονομικών ερευνών
  • Θέσπιση οικονομικών στόχων
  • Μείωση περιττών κόστων

Και διάφορα άλλα πράγματα που θα βοηθήσουν μια εταιρεία σαν είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομικά βιώσιμη γίνεται. Για να γίνεις Financial Manager απαιτείται βαθιά γνώση των χρηματοοικονομικών μιας επιχείρησης, οι οποία προέρχεται τόσο από την εμπειρία όσο και από τις προπτυχιακές/μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, τη λογιστική, τη διοίκηση επιχειρήσεων, ακόμα και τη στατιστική.

Επάγγελμα #3: Software Developer

Οι Software Developers (προγραμματιστές λογισμικών) συνήθως σχεδιάζουν, φτιάχνουν και αναπτύσσουν λογισμικά προγράμματα με χρήση κώδικα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι software developers είναι η ευελιξία που τους προσφέρει το επάγγελμα αυτό, δίνοντάς τους την δυνατότητα να εργαστούν για μια μεγάλη εταιρεία, μια Startup, ή ακόμα και ως freelancers.

Άλλωστε, με την ανάπτυξη των λογισμικών και των εφαρμογών που δημιουργούνται καθημερινά, η ζήτηση για τους developers αυτούς μόνο αυξητική μπορεί να είναι. Μάλιστα, το μέγεθος της αγοράς των SaaS (Software-as-a-Service) επιχειρήσεων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα $716 δισεκατομμύρια το 2028. Όπως είναι λογικό, τα προϊοντα των επιχειρήσεων αυτών θα δημιουργούνται κατά βάση από Software Developers, καθιστώντας τους ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Επάγγελμα #4: Database Administrator

Το επόμενο επάγγελμα που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στο μέλλον είναι αυτό του Database Administrator, ή αλλιώς Διαχειριστή Βάσεων Δεδομένων. Ο ρόλος του επαγγελματία αυτού είναι να συντηρεί τις βάσεις δεδομένων μιας εταιρείας και να διασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Φυσικά, ανάλογα με το μέγεθος των βάσεων αυξάνονται και οι απαιτήσεις όπως είναι η αύξηση της χωρητικότητάς τους και γενικότερα οι αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης που έχουν.   Απαιτείται όμως και συνεχόμενη εκπαίδευση ώστε να μην μένει πίσω με τις τάσεις και τις τεχνολογίες της αγοράς. Όπως με τον Data Scientist, έτσι και ο Database Administrator είναι ένα από τα τεχνολογικά επαγγέλματα του μέλλοντος που αξίζει να ερευνήσεις αν σε ενδιαφέρει ο κλάδος αυτός.

Επάγγελμα #5: Machine Learning Engineer

Το τελευταίο επάγγελμα που τα στοιχεία δείχνουν ότι θα αποκτήσει μεγάλη ζήτηση μελλοντικά, είναι αυτό του Μηχανικού Machine Learning.

Στον κόσμο της επιστήμης των δεδομένων, το Machine Learning και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και ολοένα και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αυτά. Συνήθως, ένας επαγγελματίας που ασχολείται με το Machine Learning (Μηχανική Μάθηση) ερευνά, σχεδιάζει και χτίζει αυτόνομα συστήματα που αυτοματοποιούν διάφορες διεργασίες και βοηθούν μια εταιρεία να παίρνει καλύτερες αποφάσεις, καθώς και να εξοικονομεί χρόνο. Αν έπρεπε να εξηγήσουμε πιο συγκεκριμένα τα tasks ενός τέτοιου μηχανικού, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

  • Σχεδιασμός και χτίσιμο αυτόνομων συστημάτων
  • Μελέτη και επεξεργασία δεδομένων
  • Διεξαγωγή στατιστικής ανάλυσης για βελτίωση διεργασιών
  • Οπτική απεικόνιση δεδομένων
  • Βελτιστοποίηση συστημάτων βάσει αποτελεσμάτων
  • Καθώς και πολλά ακόμα ανάλογα με τη φύση κάθε εταιρείας ή project.

Πηγή: bigblue.academy