Η προστασία στο χώρο εργασίας

Οι Βιολογικοί Παράγοντες περιλαμβάνουν μία από τις πέντε κατηγορίες βλαπτικών παραγόντων στους χώρους εργασίας. Οι κανονισμοί του Κ.Δ.Π. 144/2001 για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία ταξινομούν τους βιολογικούς παράγοντες σε Ομάδες που με τον κίνδυνο τους στον άνθρωπο. Η Ομάδα Κινδύνου 4 περιλαμβάνει «κάθε βιολογικό παράγοντα που προκαλεί σοβαρή ασθένεια στον άνθρωπο και το σοβαρό κίνδυνο για τα πρόσωπα στην εργασία και άλλα πρόσωπα, είναι αποδεκτό ότι παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης στο κοινωνικό σύνολο για τον οποίο συνήθως δεν υπάρχει αποτελεσματική προληπτική ή θεραπευτική αγωγή».

Με τον όρο «βιολογικοί παράγοντες», ενέχονται κίνδυνοι για την υγεία, που προέρχονται από την επαγγελματική έκθεση σε παθογόνους οργανισμούς ή μικροοργανισμούς, μεταξύ των οποίων και των γενετικώς τροποποιημένων, των κυτταροκαλλιέργειας και των ενδοπαράσεων του ανθρώπου, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν μόλυνση, αλλεργία ή τοξικότητα. Τα είδη των βιολογικών παραγόντων είναι οι ιοί, τα βακτήρια, οι μύκητες και τα παράσιτα.

Η ευκολία και ο βαθμός μετάδοσης του ιού COVID-19, η θνητότητά του (δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ιού που καταλήγουν), που είναι δεκαπλάσια της θνητότητας ενός συνηθισμένου ιού της γρίπης, οδήγησαν επίσημα πλέον σε διαστάσεις πανδημίας, τις συνέπειες οποιασδήποτε βίας μας με πρωτόγνωρο τρόπο.
Εν όψει της απουσίας «αποτελεσματικής προληπτικής ή θεραπευτικής αγωγής» ως πλέον αποτελεσματικού μέτρου προστασίας έναντι του ιού COVID-19 παραμένει μόνο η πρόληψη.
Οι εργαζόμενοι και τα πρόσωπα στην εργασία καλούνται να συμβάλλουν στην πρόληψη εξάπλωσης του ιού με την προστασία
(1) της δικής τους υγείας,
(2) της δημόσιας υγείας και αναπόφευκτα
(3) της κατάρρευσης της οικονομίας, με μέτρα που κάθε εργαζόμενος οφείλει να πάρει.

Όπως κάθε πολίτης, στον οποίο το κράτος απονέμει ευθύνη και επιτηρεί την εφαρμογή των μέτρων που ορίζει, οι εργαζόμενοι και τα πρόσωπα στην εργασία, έχουν ευθύνη να εφαρμόσουν τα μέτρα που θέλουν να εργαστούν. Μαζί με τους εκπροσώπους τους και σε συνεργασία και διαβούλευση με τον εργοδότη τους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ευλάβεια τα μέτρα που ανακοινώνονται από τις Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθώς και τα επιπρόσθετα ή συμπληρωματικά μέτρα που κάθε εργοδότης καλείται, κατόπιν εκτίμησης των κινδύνων και των ειδικών περιστατικών να λαμβάνει.

Εξίσου υψηλό κίνδυνο έχει γίνει για τον εργαζόμενο και για τα πρόσωπα στην εργασία του πανικού, ο οποίος δυσχεραίνει το δίχως άλλο τις λειτουργίες της επιχείρησης αλλά βέβαια και την προσπάθεια για την προστασία και την πρόβλεψη στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Η υποστήριξη του πανικού γίνεται με την ενημέρωση και την εκπαίδευση που παρέχει εργοδότη στους εκπροσώπους της ασφάλειας και στους ιδιώτες των εργαζομένων και στην οποία καλούνται να συμμετέχουν ενεργά.
Οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων με τη σειρά τους να συμβουλεύονται τις Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης που όριζαν τον εργοδότη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και την επιτυχή πρόβλεψη της έκδοσης του λοιπού είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να επιδείξει τους συντελεστές της εργασίας στον εργοδότη ο οποίος με τη σειρά του οφείλει να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη της έκδοσης του ιού.
Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 θέλουν τους συντελεστές της εργασίας που εντέλει να υπηρετήσουν την επαγγελματική ασφάλεια και την επαγγελματική υγεία ενώπιον της σοβαρής ευθύνης να υποστηρίξει τους εργοδότες να εφαρμόσουν κανόνες προστασίας και πρόληψης από τη διάδοση του κορωνοϊού. Οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στις Ειδικές Ασφαλείας, οι Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) και οι Λειτουργικές Ασφάλειες (ΛΑΥ) που ορίζει και εκπαιδεύει τον εργοδότη για να τον συμβουλεύσει καθώς φυσικά και τις Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που βρίσκονται σε συνεχή και εφαρμογή «ενιαίας και συνολικής πολιτικής πρόληψης» έγιναν να ενωθούν με τη δύναμη των γνώσεων τους και να συνεργαστούν για να καθορίσουν την εργασία τους και να διαμορφώσουν το νέο εργασιακό περιβάλλον που να διασφαλίζει την υγιεινή και την προστασία των εργαζομένων.
Η μεθοδολογία εκτίμησης των κινδύνων από την πανδημία και τα μέτρα προστασίας και πρόληψης συνοψίζονται στη γνωστή μεθοδολογία των πέντε βημάτων:
● Αναγνώριση των κινδύνων του ιού COVID-19, μελέτη φύσης και της επικινδυνότητάς του, προσδιορισμός των διεργασιών των εργαζομένων που έχουν συνεπάγεται ενδεχόμενη έκθεση στον ιό.
Πε Επεξήγηση της βλαπτικότητας των βιολογικών παραγόντων στην υγεία των εργαζομένων και του προσδιορισμού των ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων στην επιχείρηση
Ρισμός Ορισμός του επιπέδου διακινδύνευσης της επιχείρησης στον βλαπτικό παράγοντα Ο COVID-19 αναφέρεται στο είδος της δραστηριότητας, τη συχνότητα επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, την ευαισθησία των εργαζομένων με την ομάδα στην οποία ανήκουν.
● Προσδιορισμός των μέτρων προστασίας τα οποία πρέπει να λάβουν οι εργοδότες και η επεξήγηση της σημασίας τους για την πρόληψη του λοιπού καθώς και του τρόπου εφαρμογής των μέτρων στους εργαζόμενους.
● Καθορισμός υπευθύνων προσφορές για τον περιορισμό της έκδοσης του λοιπού και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μέτρων και της αναθεώρησης τους όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Του Ευσέβιου Χατζηκώστα
*Σύμβουλος Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Quintessence Enterprises Ltd.