Αλλάζει το περιβάλλον εργασίας λόγω κορωνοϊού

Π. Θρασυβούλου: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν μεγάλα ζητήματα. Ύστατη ενέργεια οι απολύσεις - Ευκαιρία να δουν τον τρόπο λειτουργίας τους οι ίδιοι.

«Μεγάλο στοίχημα είναι να μάθουμε να δουλεύουμε από το σπίτι», τόνισε στο Insider, o Παναγιώτης Θρασυβούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, εξηγώντας παράλληλα τις δυσκολίες που δεν έχουν υποστεί τόσο πολύ όσο και ίδιος ο εργαζόμενος, λόγω του lockdown για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Όπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να προσαρμοστούν με την εργασία από το σπίτι. Μεγάλο πρόβλημα είναι το πώς διεκπεραιώνονται οι καθημερινές εργασίες των επιχειρήσεων, τώρα που σχεδόν όλα τα τμήματα έχουν μεταφερθεί εκτός γραφείου. «Το θέμα είναι τα πρωτόκολλα και ειδικά το management. Χρειάζονται νέα πρωτόκολλα εργασίας », τονίζει ο κ. Θρασυβούλου.
Με την παρούσα κατάσταση λόγω του κορωνοϊού, όπου οι περισσότεροι εργάζονται από την οικία τους, οι εργοδότες που πρέπει να διαχειριστούν θέματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και «βαρεμάρα» των εργαζομένων ή το περιβάλλον της οικογένειας γύρω από αυτούς.
«Αλλάζει όλο το περιβάλλον της εργασίας και είναι δύσκολο να διαχωριστεί η οικογένεια και η εργασία», σχολιάζει.
Παρόλα αυτά, ο κ. Θρασυβούλου παρουσιάζεται αισιόδοξος για τη συνέχεια στο χώρο εργασίας, και αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σταδιακά, ωστόσο δεν δέχεται να χρειαστεί να ξαναδουλέψουν από το σπίτι σε περίπτωση που επανεμφανίστηκε ο ιός.


Όλες οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Κύπρο, στο kariera.com.cy


Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξε, είναι ότι αρκετές εταιρείες, ζητούν από τους εργαζόμενους να πάρουν υποχρεωτική άδεια και να εργαστούν από το σπίτι. Εδώ προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα όπως το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό τον εργαζόμενο ή το πώς θα γίνει ο διαχωρισμός της άδειας από την εργασία στο σπίτι από τον εργοδότη.
Όσον αφορά τους εργοδότες, αυτό που μπορούν να κάνουν σύμφωνα με τον κ. Το Θρασυβούλου δεν είναι δίκαιοι και δεν λειτουργούν ανοικτά απέναντι στον κόσμο τους. «Ο κόσμος κάνει υποθέσεις αν δεν υπάρχει επικοινωνία και αυτό είναι κακό. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και οι εργοδότες να εκμεταλλεύονται τα Μέσα επικοινωνίας που έχουν ». Το ζήτημα των απολύσεων ή μειωμένων μισθών θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να έχουν δει τους εργοδότες. Όπως σημειώνει ο κ. Θρασυβούλου, υπάρχουν άλλα μέτρα για μείωση του κόστους που μπορούν να παρθούν σε αρχικό στάδιο. «Σε πρώτο στάδιο, το πρόβλημα είναι επιχειρησιακό. Είναι ευκαιρία να σκεφτούν οι εργοδότες το πως εργάζονται, πως χρησιμοποιούν τα γραφεία, τι ενοχίες πληρώνουν ».
Παράλληλα, καλεί τους εργοδότες να ενημερωθούν για τα επιδόματα βοήθειας της κυβέρνησης και να ξέρουν πως αν δεν δώσουν απολύσεις δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν επιδόματα της κυβέρνησης ».
Η κρίση της πανδημίας έχει φέρει αλλαγή στον τρόπο εργασίας και θα αφήσει το στίγμα της για αρκετό διάστημα. «Αλλαγές θα υπάρξουν ακόμη και χωροταξικά. Αλλά θα προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις για τα επόμενα 1-2 χρόνια και σιγά-σιγά θα επιστρέψουμε. Ο κόσμος χρειάζεται να μάθει να κινείται. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι οι λέξεις κλειδιά », κατέληξε ο κ. Θρασυβούλου.